4 tips voor de introverte extraverte fotograaf

Hoe je een balans kunt vinden tussen het gaan voor je klanten zonder jezelf te verliezen.

Een poosje geleden maakte ik een podcast over mijn donkere kant. En daar heb ik zo ontzettend veel reacties over gekregen dat ik er in deze blog nog iets dieper in duik.

De mensen die mijn kennen weten het: meestal ben ik redelijk high energy en kom ik vrolijk over. Altijd bezig en sociaal aanwezig met mensen, maar laatst lukte dat gewoon niet zo goed. Ik merkte dat mijn lontje korter was en dat ik geen zin had om creatief bezig te zijn. Wanneer ik mensen hier over spreek, vinden ze dit helemaal niet bij mij passen of valt het ze helemaal niet op bij mij. Ergens is dit ook wel weer grappig en zegt het ongetwijfeld ook iets over mij. Ik ben namelijk een introverte extravert. Dat klink misschien apart, maar is dus echt een ding. Iets wat jij misschien wel herkent!
Wat betekent dat nou eigenlijk: een introverte extravert zijn?

Ik vind het heerlijk om sociaal te zijn tijdens een shoot en te praten met de familie, catering, etc. Vaak hoor ik na een bruiloft hoe ze mij als deel van de familie zien. Dit is natuurlijk een prachtig compliment om te krijgen als fotograaf. Ik ‘mingle’ makkelijk, stap zo op onbekenden af en doe het goed in grote groepen. Maar dat alles moet ik balanceren door het tegenovergestelde. Na een tijd van veeeeel sociale contacten heb ik het juist heel erg nodig om in mijn coconnetje te duiken. Als ik dat niet doe, dan ga ik over mijn grenzen heen.

TABOE

Dit is een verhaal dat ik vaker hoor van fotografen en juist daarom wil ik dit onderwerp graag bespreekbaar maken. Want er lijkt wel een taboe te zitten op het tijd nodig hebben voor jezelf. Zelf denk ik dat het komt doordat wij creatievelingen altijd aan moeten staan. Want creativiteit stopt nooit. En als we dan toch even stoppen met werken, is daar het gezin, vrienden, en andere verplichtingen. Tegen de tijd dat we de rust weer vinden zijn we de drempel eigenlijk al over gegaan.

En om die reden heb ik hier mijn 4 tips voor de introverte extravert fotograaf!

Tip 1: Maak tijd vrij voor jezelf!

Het is natuurlijk prachtig om veel klanten te hebben, en je agenda vol te mogen boeken, maar sommige shoots kunnen een hoop van je vragen. Na een hele dag rond gelopen te hebben voor een bruiloft, wat makkelijk op kan lopen tot 16 uur voor één dag (nog los van de edit), is het belangrijk om tijd te nemen voor ontspanning. Er is niks mis met het inplannen van vrije tijd na een drukke shoot, en ook dit kan in je agenda meegenomen worden. Ik plan dus letterlijk blokken in voor me-time, maar ook voor tijd met partner en gezin.

Natuurlijk kan dit niet altijd en ook ik heb soms meerdere bruiloften en andere shoots achter elkaar gepland staan, maar het is belangrijk om je hier bewust van te zijn en ook jezelf rust te gunnen. Het is is aan jou om te bepalen welke planning werkt, en hoe je dit bijhoudt, maar in je agenda een “spa dag” zetten na een week hard werken klinkt niet als een gek idee, toch?

Tip 2: Herken jouw signalen wanneer je te druk geweest bent

Iedereen vindt rust in andere bezigheden en wij hebben allemaal onze eigen waarschuwingen voor wanneer we te druk geweest zijn. Soms moet je even gaan zitten en reflecteren. Hoe was deze dag? Had je het naar je zin, of was het toch wel erg hectisch? Zijn de foto’s gelukt zoals je wilde, of vallen ze tegen voor jou? Gaf het je energie, of zit er iets dwars?

Deze vragen kunnen helpen in het beter begrijpen van jezelf. Hoe ga je om met stress? Misschien ben je wat kortaf naar vrienden of familie. Zijn er projecten waar je eerst zin in had die nu eerder een stootblok geworden zijn? Ben je moe? Heb je veel zin in zoetigheid? Heb je een kort lontje of ben je snel emotioneel?

Geef jezelf de kans om hier over na te denken. Hoe eerder jij jouw eigen signalen herkent, hoe eerder je er iets aan kan doen voordat het je echt teveel wordt.

Tip 3: Wees niet te hard voor jezelf

Wanneer je even niet jezelf bent, is het erg makkelijk om te denken dat er iets mis is. Heb ik een burn-out? Ben ik ziek? Vind ik mijn werk niet leuk meer?
We zijn zo snel geneigd om het ergste te denken, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Soms moet je een stapje terugnemen en nagaan of jouw balans er nog wel is. Misschien heb je de laatste tijd harder gewerkt dan je gemiddeld doet, maar zag jij het als het nieuwe normaal. Soms kan je privé leven erg hectisch zijn, dan is het lastig om te ontspannen na een lange werkdag.

Geef jezelf de kans om alles in perspectief te zien en te kijken wat jij nodig hebt. Al is het maar dat je de kans krijgt om je gedachtes op een rijtje te zetten, of ze uit te spreken. Dit kan wonderen verrichten in het opruimen van je gedachtes.

Tip 4: Plan momenten specifiek voor jou

Ik ben een moeder van drie, met een puppy, een eigen fotografiebedrijf en een eigen coachingsbedrijf. Mijn dagelijkse leven bestaat al uit het balanceren van gezin en werk. Hier komt dan ook nog bij dat ik tijd voor mijzelf vrij moet maken. Niet een makkelijke taak!

Hoe kan ik dan toch tijd voor mijzelf hebben? Ik plan gewoon regelmatig een nachtje weg, helemaal voor mij. Mijn studio is aan huis, dus ook werk doe ik vanuit huis. Hoe heerlijk is het dan om even een momentje weg te zijn en écht even voor mijzelf te kunnen kiezen? Dus ja, ik ga elk halfjaar wel eens in een hotel zitten, lekker in mijn eentje. Met een boek bij het diner en lekker veel slapen en in bad zitten. En vooral even met niemand hoeven praten, want daar laad ik als introverte extravert pas echt van op.

En ik moedig al mijn mede fotografen aan om af en toe voor jezelf te kiezen en écht even op te laden.
Hard werken hoort bij het vak en waarde kan je vinden in jouw creatieve process, maar het is ook belangrijk om te weten wanneer je toe bent aan een pauze. En dat is wat het dan ook is: pauze.
Vind jouw soort pauze en plan die af en toe voor jezelf in!

Zijn deze tips herkenbaar voor jou? Hoe vind jij echte rust? Praat mee in de gratis Community

Waarschijnlijk vind je dit ook interessant: