ZES TIPS VOOR EEN BLOEIEND FOTOGRAFIE BEDRIJF

WAUW! Wat een prachtige stijl heeft José Chan, ondernemers en trouwfotograaf. Echt een pracht om naar te kijken, en zo specifiek herkenbaar. Maar dat niet alleen Chan schrijft inspirerende posts en motiveert zo fotografen op persoonlijk en zakelijk vlak. Haar bedrijf lijkt moeiteloos te bloeien. Reden genoeg om aan José te vragen hoe ze haar bedrijf zo succesvol heeft laten groeien en wat haar tips en tricks voor collega fotografen zijn! Lees verder voor het interview met trouwfotograaf José Chan.

1 Kies voor wat je echt leuk vindt

“Ik ben José. Sinds 2014 fotografeer ik portretten van bloggers en ondernemers en sinds een aantal jaar fotografeer ik ook bruiloften. Ik heb altijd wel al iets creatiefs willen doen. Na mijn studie Bouwkunde en naast mijn master Wetenschapscommunicatie heb ik die creatieve kant kunnen ontwikkelen in fotografie. Een DSLR-camera had ik wel al een tijdje, maar toen pas begon ik echt te ontdekken dat ik fotografie heel erg leuk vind. Vooral dat je mensen kan laten stralen op foto’s vind ik het mooiste aan fotografie.

2 Durf stil te staan

Mijn bedrijf loopt goed. Ik ben tevreden met waar ik op dit moment sta. Ik hou van mijn werk, maar de balans tussen privé en werk vind ik belangrijker, dus daar heb ik wel aan moeten werken vorig jaar. Dat ik nu tevreden ben met waar ik sta geeft me wel het gevoel dat ik stil sta. De afgelopen jaren heb ik juist mezelf, mijn fotografie en bedrijf veel geprobeerd te ontwikkelen, dus ik ben er nog niet uit of stilstaan juist betekent dat het achteruit gaat.”

3 Ontwikkel op alle gebieden

José ontwikkelt zich niet alleen verder op fotografie gebied, maar ook op allerlei andere onderdelen van het ondernemerschap: ” Ik ben me ervan bewust dat je niet alleen jezelf moet ontwikkelen op gebied van fotografie, maar dat het hebben van een bedrijf betekent dat je je op heel veel andere gebieden moet ontwikkelen. Natuurlijk moet je eerst fotografie onder de knie krijgen, maar daarnaast zijn er nog een heleboel andere dingen waar je aan moet denken bij het runnen van een bedrijf.”

4 Ga gefocust aan de slag

Chan investeert in haar netwerk, zowel online als offline. “De meeste klanten komen bij mij binnen door mond-tot-mond reclame en social media. Veel van mijn klanten vinden mij op Instagram. Ze vinden mij via hashtags of doordat ik wordt aangeraden wanneer ze andere leveranciers of fotografen volgen. Verder heb ik ook veel te danken aan de Aziatische community in Nederland. Veel van mijn klanten krijg ik doordat hun vrienden mij aanraden. Ik denk wel dat het heel belangrijk is om jezelf en je werk te laten zien. Je moet goed weten wie je ideale klant is en je alleen daarop richten. Zo kun je veel gefocuster aan de slag gaan met marketing.”

5 Kies een niche

Natuurlijk wil ik ook weten wat de meest gemaakte fouten zijn die Chan spot. “Fotografen durven geen niche te kiezen en willen alles doen, zowel families, als bruiloften, als dieren, als kinderen, als ondernemers etc. Ze zijn bang dat ze werk of klanten verliezen door een niche te kiezen. Ik denk juist dat je veel meer van je ideale klant kan aantrekken wanneer je specifieker bent. Daar word je zelf alleen maar gelukkiger van.”

6 Gebruik een mailing list

Niet alleen fotografeert deze businessbabe, ze geeft ook workshops. Voor de collega fotografen die ook workshops geven vroeg ik natuurlijk naar Chans manieren om die trainingen vol te krijgen. “Ik heb een mailinglijst met geïnteresseerden. Als ik een nieuwe datum heb voor een workshop mail ik deze lijst eerst. Wat later maak ik deze datum bekend op social media. Ik geef bijvoorbeeld een workshop over portretfotografie, hoe je mensen aanstuurt en poseert voor de camera, de techniek, nabewerking, workflow. Alle elementen die bijdragen aan een mooie portretfoto worden besproken. Aanmelden kan nog steeds!”

Inspiration by José Chan

“Werk hard en heb geduld. Gun jezelf en je bedrijf de tijd om te groeien, want dat gebeurt niet van de ene op de andere dag. Daar heb je tijd voor nodig. Probeer jezelf ook niet te vergelijken met andere fotografen, want iedereen heeft zijn/haar eigen weg te bewandelen. ‘Succes’ betekent sowieso voor iedereen weer wat anders, dus focus je op je eigen doelen.”

Wauw! Wat was ook ik weer geïnspireerd na dit interview met trouwfotograaf José Chan. Wil je meer van dit soort geweldige interviews zien bij marketing voor fotografen? Laat mij dit dan weten!