Hoe upselling en cross selling inzetten als fotograaf?

Upselling en cross selling voor fotografen

Upselling en cross selling zijn termen die je misschien weleens voorbij hebt zien komen. Of misschien nog helemaal niet! Maar wat betekenen deze termen nou precies voor jou als fotograaf? En hoe kan jij als fotograaf upselling en crosselling inzetten? Dat leg ik je uit in deze blog over upselling en cross selling voor fotografen! 

Doe jij al aan upselling en cross selling?

WAT IS UPSELLING? 

Upselling en cross selling hebben beiden één doel: meer omzet behalen. En in het dagelijkse leven heb je waarschijnlijk vaker met upselling en cross selling te maken dan je denkt! Eerst kijken we even naar upselling. Wat is upselling? 

Upselling is de klant een beter, nieuwer of sneller product aanbieden. Veel klanten zijn namelijk bereid meer geld uit te geven voor een beter of extra product, als dit voordelen biedt. Als jij je klanten geen upsell aanbiedt, haal je dus waarschijnlijk niet je maximaal haalbare omzet binnen! 

Voorbeelden van upselling

Wanneer heb jij met upselling te maken? Nou, al heel snel! Als jij bijvoorbeeld een nieuw telefoonabonnement uitkiest en de optie voor unlimited data is maar 5 euro duurder dan je huidige abonnement, dan is de kans groot dat je dit er wel voor over hebt. Want wie wil er nou niet altijd en overal bereikbaar zijn? Of denk aan de opties voor extra beenruimte en naast je familie zitten in het vliegtuig. Hier betaal je tegenwoordig allemaal geld voor en dit zijn typische voorbeelden van upselling! 

Hoe zet ik upselling in als fotograaf? 

Deze voorbeelden van upselling komen je vast bekend voor. Maar dit kan jij als fotograaf ook! 

Als fotograaf is het bij upselling belangrijk dat het product ook écht past bij de klant. Het gaat bij fotografie namelijk om personen en de persoonlijke band tussen de fotograaf en de klant. Als de klant zich bij jou op zijn gemak voelt, zal upselling veel gemakkelijker en natuurlijker gaan. De klant vertrouwd erop dat jij weet wat het beste past en wil hierin niet teleurgesteld worden! 

Voorbeelden van upselling voor fotografen

Als fotograaf kan je bij upselling denken aan het aanbieden van verschillende pakketten, waarbij duurdere pakketten veel meer aantrekkelijke opties hebben. Denk hierbij aan extra uren shooten, meer foto’s om uit te kiezen, een mooi album etc. De klant wil voor de beste optie gaan en dit hoeft niet te betekenen dat dit ook de goedkoopste optie is! 

In gesprek met jouw klant kan je ook nog aan upselling doen. Zo kan het zijn dan een bruidspaar alleen in de middag een fotograaf wil inhuren. Jij kan ze dan in een gesprek uitleggen dat een ‘first look’ moment en het aankleden van de bruidegom en de bruid ook erg mooie momenten zijn om vast te leggen en later als herinnering terug te zien. Het bruidspaar kan er dan voor kiezen om je toch ook in de ochtend te boeken! 

Het belangrijkste bij upselling is dat het natuurlijk gaat en past bij wat de klant wil. In dit voorbeeld wil de klant de mooiste dag van hun leven vastleggen, dus daar hebben ze wel wat extra geld voor over! Maar dit principe kan je ook toepassen als gezinsfotograaf, newbornfotograaf of als jij heel iets anders doet. Overtuig de klant van jouw meerwaarde. Waarom kiezen voor een duurder product? Overtuig ze hiervan! 

WAT IS CROSS SELLING?

Cross selling is de klant een extra product aanbieden dat past bij wat ze op het punt staan te kopen, of al hebben gekocht. En net zoals bij upselling heb jij ook met cross selling waarschijnlijk vaak te maken. 

Bestel je patat bij de snackbar? Ze zullen altijd vragen of je daar ook nog een snack bij wil. Of als je online een nieuwe camera besteld, staan er vaak nog extra aanbevolen producten die erg goed bij deze camera passen. Denk aan een cameratas, batterijen en ga zo maar door! 

Hoe zet ik cross selling in als fotograaf? 

Zoals je ziet gebeurt upselling en cross selling heel vaak en in iedere branche! Daarom is het belangrijk dat ook jij als fotograaf hier gebruik van gaat maken. Maar hoe zet je nou cross selling in als fotograaf? Als fotograaf kan je bij cross selling bijvoorbeeld denken aan het aanbieden van een album bij de foto’s die de klant nu alleen online wil ontvangen. En binnen de albums kan je nog keuzes aanbieden voor soorten papier, hardcover of juist niet en ga zo maar door. Het is hierbij erg belangrijk om duidelijk te maken waarom deze optie beter is voor de klant. Wat is het voordeel van naast digitale foto’s ook een fotoalbum hebben? Speel hierop in!  

Een ander voorbeeld; denk aan het aanbieden van een familieshoot met korting na het boeken van een newbornshoot. Want hoe leuk is het om naast de baby ook het hele gezin vast te leggen? Het is bij cross selling erg belangrijk dat je goed kijkt welke producten bij elkaar passen en hoe je daar cross selling bij kan toepassen. 

Wat kan jij verbeteren aan je upselling en cross selling?

Ga eens bij jezelf na of jij al gebruik maakt van upselling en cross selling. Kan dit nog beter? Zet dit goed in en je zult zien dat je omzet omhoog gaat! Geïnteresseerd in meer tips over upselling en cross selling voor fotografen? Let me know, dan schrijf ik hier binnenkort een blog over!

Waarschijnlijk vind je dit ook interessant: