Misschien had je het al gehoord: er is (weer) een nieuw social media platform. Ik was één van de gelukkigen die al heel vroeg na de lancering een uitnodiging kreeg dus kon ik er meteen goed induiken (met gebruikersnaam mvf_joketroost . En in dit artikel vertel ik je graag WAT het is, HOE je het gebruikt en WAAROM Clubhouse voor fotografen heel interessant zou kunnen zijn.

Wat is Clubhouse?

Clubhouse is een nieuwe social media app waarop je met andere mensen kunt connecten, kunt netwerken, kunt luisteren naar interessante sprekers en kunt sparren over specifieke topics. En dat alles alléén door middel van audio. Eigenlijk is Clubhouse een soort combinatie van Whatsapp, Linkedin en Zoom. Op het moment dat ik dit schrijf, is Clubhouse alleen nog maar toegankelijk voor Apple gebruikers, en moet je ook eerst een uitnodiging van iemand krijgen voor je deel kunt nemen aan de gesprekken. Wil je een invite? Stuur me een bericht!

Profielen, rooms, audience, podium en clubs

Clubhouse werkt zo: je maakt een profiel aan met een foto en een bio en je koppelt daarin je Instagram account. Dit is heel belangrijk, want er is binnen Clubhouse geen mogelijkheid voor een DM.

Vervolgens kun je rooms hosten (ingepland of spontaan) of juist binnen rooms mee luisteren en praten. Binnen een room heb je een podium waar de sprekers op ‘staan’ en daarnaast een audience voor mensen die alleen luisteren en niet meepraten. Wil jij meepraten met de sprekers? Dan kun je je handje opsteken om zo uitgenodigd te worden op het podium.

Sinds kort is het ook heel makkelijk om in Clubhouse communities te maken. Die van mij is bijvoorbeeld: fotografen familie NL/BE. Alle rooms die ik host, vallen binnen deze community.

Is Clubhouse voor fotografen handig?

Nou, dat is dus een hele goede vraag. Op dit moment is Clubhouse vooral een platform waar coaches, influencers en sprekers klanten uit halen. De grap die je vaak hoor is: als je op Clubhouse zit, moet je eigenlijk een e-book hebben. Maar ik ken ook al een boel webshops, winkels en trainers die klanten halen uit Clubhouse.

Voor fotografen is het een ander verhaal. Laat ik hierin heel duidelijk zijn: dit is niet wetenschappelijk bewezen, maar mijn mening is dat Clubhouse totaal niet interessant is om klanten uit te halen als fotograaf. Hooguit als Business en personal branding fotograaf kun je er wat uit halen, maar dan moet je wel enorm veel tijd inzetten in het hosten van goede rooms en op het podium komen op de juiste momenten.

Waarom ik toch wél denk dat Clubhouse ENORM interessant is voor fotografen, is omdat het een plek is waar je heel goed kunt sparren. Het van elkaar leren, het elkaar verder helpen, het luisteren naar elkaar, daarvoor is Clubhouse enorm geschikt. Zo heb ik een aantal keren hele interessante gesprekken gehad, bijvoorbeeld ook met Lieke Anna en Bas Masseus

Ook kun je op een hele laagdrempelige manier luisteren naar inspirerende mensen en zelfs met ze in gesprek gaan. Zo had ik een interessante discusse met Giel Beelen over het maken van een podcast en heb ik met Roland Kahn (eigenaar Coolcat) al een aantal keren geboomd over business en groei. SUPER interessant.

Tot slot heb ik er via Clubhouse ook al een aantal tientallen volgers bij gekregen op mijn andere kanalen. Best interessant dus.

Conclusie

De conclusie is: als een app als Clubhouse bij je past, dan moet je er zeker lekker induiken. Ik geloof echt dat als je de juiste mensen volgt, je enorm geïnspireerd kunt raken en veel kunt leren. Ook als je iemand bent die het leuk vindt om te geven, te delen, dan is dit echt een app voor jou. Wil je alleen maar nieuwe klanten halen? Dan vraagt Clubhouse waarschijnlijk teveel tijd en aandacht om rendabel te zijn.

Van een collega fotograaf kreeg ik de volgende vraag: “Ik zie steeds dat bedrijven bij hun Google vermelding ook de recensies van Facebook en soms ook andere bedrijven erbij hebben staan. Hoe kan ik dit instellen?” Facebook reviews in Google plaatsen is helemaal niet zo moeilijk, maar je moet wel even weten hoe het moet! Ik leg het je hieronder uit. 

Geen knop

Nu wilde ik dat ik je zo even de knop kon aanwijzen waarmee je dit aan kunt zetten, maar dat gaat helaas niet lukken. Of jij wel of geen recensies bij je Google vermelding hebt staan, hangt namelijk af van het Google algoritme. Je kunt dus niet met een instelling of een code er zelf voor zorgen dat de recensies er bij komen te staan.

Algoritme beïnvloeden

Gelukkig is er een aantal dingen dat je kunt doen om het algoritme een beetje te beïnvloeden. Dat heeft vooral te maken met dat Google de recensies op Facebook (of andere websites) moet kunnen herkennen als zodanig. Hier zijn mijn tips:

Bij mijn zoekresultaten verschijnen meteen 2 recensie resultaten op de eerste pagina

1 Verzamel VEEL reviews op je Facebookpagina en blijf ook steeds nieuwe verzamelen

2 Stel je Facebookpagina in als lokaal bedrijf, oftewel: geef een adres op voor je bedrijf in je pagina. (Je kunt aanvinken dat deze niet zichtbaar is, maar wel doen dus!)

3 Richt Google ‘Mijn bedrijf’ uitgebreid in

4 Gebruik precies dezelfde naam voor je Google Mijn Bedrijf als voor je Facebook pagina

5 Gebruik overal dezelfde NAW gegevens.

6 Gebruik een review widget op je website

7 Google op je eigen bedrijfsnaam en kijk of er op de eerste pagina aan zoekresultaten ook review pagina’s bij zitten. Dat zijn namelijk de pagina’s die mee tellen en die Google oppakt om als externe review te laten zien.

Succes!!

Vragen? Stuur mij een berichtje! 


Je vindt dit topic met de volgende zoektermen:

  • Facebook reviews koppelen aan Google
  • Facebook recensies op Google
  • Ervaringen The Perfect Wedding op Google
  • Hoe krijg ik mijn Facebook recensies gekoppeld aan Google?
  • Google laat Facebook reviews zien
  • Reviews from the web op Google
  • Reviews from the web instellen