Zo! Die had je misschien niet verwacht! NIET veel geld besteden aan SEO voor fotografen? Maar SEO is toch super belangrijk? Zeker weten!! Maar als jij heel veel geld uitgeeft aan een bedrijf dat jou goed vindbaar maakt in Google, dan kan ik alleen maar zeggen: ZONDE!!

SEARCH ENGINE OPTIMIZATION

Even een snelle intro: wat is SEO voor fotografen ook al weer? SEO is een afkorting voor Search Engine Optimization. Oftewel: het optimaliseren van je website en kanalen voor de zoekresultaten in zoekmachines als Google. En aangezien het over over grote deel van de bevolking alleen Google gebruikt, richt ik me in dit artikel ook even uitsluitend op het optimaliseren voor Google. Praktisch uitgelegd: als iemand een bepaalde zoekterm intypt in Google wil je graag dat jouw website op pagina 1 uitkomt. Bedenk daarbij dat de resultaten op pagina 1 door 95% van de internetgebruikers wordt bekeken, pagina 2 nog maar iets van 5%. Dus ja, je wilt op pagina 1 uitkomen, het liefst ergens op positie 1-4.

INZICHT

Waarom ik denk dat je dat zelf moet doen en niet moet laten doen door iemand anders is omdat het heel belangrijk is om zelf inzicht te hebben in hoe SEO werkt en hoe je er voor kunt zorgen dat je bovenaan komt te staan in Google. Daar heb je helemaal geen fancy SEO bedrijf voor nodig, je kunt het gewoon zelf! Los van dat dat je veel geld bespaart, is het ook echt nodig dat je goed snapt hoe SEO in elkaar zit. Je zult namelijk SEO bij moeten houden. In alles wat je schrijft, plaatst en post moet je SEO verwerken.

Eigenlijk moet SEO een soort automatisme worden. En bedrijven die zeggen dat ze jouw website SEO proof kunnen maken maar daarbij vergeten te melden dat je zelf de SEO bij moet houden, die weten dus niet goed waar ze het over hebben óf ze willen makkelijk geld aan jou verdienen. En dat loopt zo op tot duizenden euro’s :-O

MEERDERE KANTEN AAN SEO VOOR FOTOGRAFEN

En daarbij loop je bij zo’n bedrijf vaak tegen een ander probleem aan. Ik hoor bijvoorbeeld vaak van fotografen dat hun webbouwer heeft gezegd dat ze de website wel SEO proof zouden maken, maar dat de site vervolgens niet of slecht vindbaar is in Google. Ik snap dat wel, want een websitebouwer is geen tekstschrijver. Het is dus niet alleen maar te regelen met een technisch goede site, SEO is voor een heel groot deel afhankelijk van de teksten die je aan de voor en achterkant van je website gebruikt. Maar dat niet alleen! Je moet ook de techniek van de website, van Google én van social media kennen.

seo voor fotografen

Kortom: een webbouwer alleen gaat je waarschijnlijk niet helemaal kunnen helpen. Je moet iemand vinden die volledig gespecialiseerd is in SEO, of veel beter nog: het zelf leren en doen! Begin maar eens bij het lezen van mijn 6 tips om hoger in Google te komen.

Maar uiteindelijk moet je dus een manier vinden om het inzicht te krijgen. En heel bewust de keuze maken om hier tijd voor vrij te maken. Mijn gouden tip: doe de SEO 4daagse. Wil je dat ik je stap voor stap help je hele website SEO proof te krijgen? Dan moet je meedoen met de SEO training. In vier uitgebreide live trainingen vertel ik je precies hoe je bovenaan in Google komt. De volgende training is op 22,23,24 en 25 november en je kunt hem nu bestellen voor een actieprijs!

“Mag ik hier even komen juichen? Na de SEO 4 daagse sta ik nu met 7! zoektermen op pagina 1! Met 3 zoektermen op pagina 3 en met 1 op pagina 2. En dat terwijl ik hiervoor gewoon niet zichtbaar was”

Sandra

“Eerst was ik onvindbaar, bruidsfotograaf Beunigen pagina 1 positie 8, newbornfotograaf beuningen pagina 1 positie 8, gezinsfotograaf beuningen pagina 1 positie 1”

Melanie

“Yoehoeee net even google weer gecheckt en in 2 wkn tijd bij de meest gezochte termen op de eerste pagina en veelal op positie 1-4. (er waren zelfs termen waarop ik helemaal niet vindbaar was en nu op pagina 1)”

Jennifer

“Heeeeel veel en hele bruikbare info, Joke laat alles duidelijk zien, geen vraag is te gek of te veel. Wat een marketingbeest.”

Vera

De SEO Vierdaagse van Marketing voor Fotografen door Joke Troost vond ik, als leek op dit gebied, echt ideaal. Duidelijke opbouw en direct toepasbaar op je eigen website. Super veel tips gekregen en het geld dubbel en dwars waard 👌🏻

Hester

“De SEO vierdaagse van Marketing voor Fotografen is echt een eye opener geweest! Enorm veel informatie gekregen in zo’n korte periode waar ik voor altijd wat aan heb! Wat ook fijn is, is dat ik de informatie altijd weer terug kan vinden in mijn account waardoor ik altijd nog weer terug kan kijken 🤩. Een absolute aanrader!”

Claudia

“De seo vierdaagse van marketing voor fotografen heeft mij veel inzichten gegeven. Joke legt het super uit, en houd er ook de tempo in, verder krijg je werkboek en de handouts in je mailbox, dat is super fijn. Je kunt altijd info nog terug lezen in je account. Ik sla ze ook gewoon op in mijn computer. Ik vind het een aanrader, super bedankt Joke Troost

Leonie

“De seo Vierdaagse van marketing voor fotografen. Was echt super leerzaam! Heldere uitleg, er wordt onwijs veel informatie gedeeld en alle vragen worden uitgebreid beantwoordt! Kortom een dikke aanrader!”

Femke

Hoe je een balans kunt vinden tussen het gaan voor je klanten zonder jezelf te verliezen.

Een poosje geleden maakte ik een podcast over mijn donkere kant. En daar heb ik zo ontzettend veel reacties over gekregen dat ik er in deze blog nog iets dieper in duik.

De mensen die mijn kennen weten het: meestal ben ik redelijk high energy en kom ik vrolijk over. Altijd bezig en sociaal aanwezig met mensen, maar laatst lukte dat gewoon niet zo goed. Ik merkte dat mijn lontje korter was en dat ik geen zin had om creatief bezig te zijn. Wanneer ik mensen hier over spreek, vinden ze dit helemaal niet bij mij passen of valt het ze helemaal niet op bij mij. Ergens is dit ook wel weer grappig en zegt het ongetwijfeld ook iets over mij. Ik ben namelijk een introverte extravert. Dat klink misschien apart, maar is dus echt een ding. Iets wat jij misschien wel herkent!
Wat betekent dat nou eigenlijk: een introverte extravert zijn?

Ik vind het heerlijk om sociaal te zijn tijdens een shoot en te praten met de familie, catering, etc. Vaak hoor ik na een bruiloft hoe ze mij als deel van de familie zien. Dit is natuurlijk een prachtig compliment om te krijgen als fotograaf. Ik ‘mingle’ makkelijk, stap zo op onbekenden af en doe het goed in grote groepen. Maar dat alles moet ik balanceren door het tegenovergestelde. Na een tijd van veeeeel sociale contacten heb ik het juist heel erg nodig om in mijn coconnetje te duiken. Als ik dat niet doe, dan ga ik over mijn grenzen heen.

TABOE

Dit is een verhaal dat ik vaker hoor van fotografen en juist daarom wil ik dit onderwerp graag bespreekbaar maken. Want er lijkt wel een taboe te zitten op het tijd nodig hebben voor jezelf. Zelf denk ik dat het komt doordat wij creatievelingen altijd aan moeten staan. Want creativiteit stopt nooit. En als we dan toch even stoppen met werken, is daar het gezin, vrienden, en andere verplichtingen. Tegen de tijd dat we de rust weer vinden zijn we de drempel eigenlijk al over gegaan.

En om die reden heb ik hier mijn 4 tips voor de introverte extravert fotograaf!

Tip 1: Maak tijd vrij voor jezelf!

Het is natuurlijk prachtig om veel klanten te hebben, en je agenda vol te mogen boeken, maar sommige shoots kunnen een hoop van je vragen. Na een hele dag rond gelopen te hebben voor een bruiloft, wat makkelijk op kan lopen tot 16 uur voor één dag (nog los van de edit), is het belangrijk om tijd te nemen voor ontspanning. Er is niks mis met het inplannen van vrije tijd na een drukke shoot, en ook dit kan in je agenda meegenomen worden. Ik plan dus letterlijk blokken in voor me-time, maar ook voor tijd met partner en gezin.

Natuurlijk kan dit niet altijd en ook ik heb soms meerdere bruiloften en andere shoots achter elkaar gepland staan, maar het is belangrijk om je hier bewust van te zijn en ook jezelf rust te gunnen. Het is is aan jou om te bepalen welke planning werkt, en hoe je dit bijhoudt, maar in je agenda een “spa dag” zetten na een week hard werken klinkt niet als een gek idee, toch?

Tip 2: Herken jouw signalen wanneer je te druk geweest bent

Iedereen vindt rust in andere bezigheden en wij hebben allemaal onze eigen waarschuwingen voor wanneer we te druk geweest zijn. Soms moet je even gaan zitten en reflecteren. Hoe was deze dag? Had je het naar je zin, of was het toch wel erg hectisch? Zijn de foto’s gelukt zoals je wilde, of vallen ze tegen voor jou? Gaf het je energie, of zit er iets dwars?

Deze vragen kunnen helpen in het beter begrijpen van jezelf. Hoe ga je om met stress? Misschien ben je wat kortaf naar vrienden of familie. Zijn er projecten waar je eerst zin in had die nu eerder een stootblok geworden zijn? Ben je moe? Heb je veel zin in zoetigheid? Heb je een kort lontje of ben je snel emotioneel?

Geef jezelf de kans om hier over na te denken. Hoe eerder jij jouw eigen signalen herkent, hoe eerder je er iets aan kan doen voordat het je echt teveel wordt.

Tip 3: Wees niet te hard voor jezelf

Wanneer je even niet jezelf bent, is het erg makkelijk om te denken dat er iets mis is. Heb ik een burn-out? Ben ik ziek? Vind ik mijn werk niet leuk meer?
We zijn zo snel geneigd om het ergste te denken, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Soms moet je een stapje terugnemen en nagaan of jouw balans er nog wel is. Misschien heb je de laatste tijd harder gewerkt dan je gemiddeld doet, maar zag jij het als het nieuwe normaal. Soms kan je privé leven erg hectisch zijn, dan is het lastig om te ontspannen na een lange werkdag.

Geef jezelf de kans om alles in perspectief te zien en te kijken wat jij nodig hebt. Al is het maar dat je de kans krijgt om je gedachtes op een rijtje te zetten, of ze uit te spreken. Dit kan wonderen verrichten in het opruimen van je gedachtes.

Tip 4: Plan momenten specifiek voor jou

Ik ben een moeder van drie, met een puppy, een eigen fotografiebedrijf en een eigen coachingsbedrijf. Mijn dagelijkse leven bestaat al uit het balanceren van gezin en werk. Hier komt dan ook nog bij dat ik tijd voor mijzelf vrij moet maken. Niet een makkelijke taak!

Hoe kan ik dan toch tijd voor mijzelf hebben? Ik plan gewoon regelmatig een nachtje weg, helemaal voor mij. Mijn studio is aan huis, dus ook werk doe ik vanuit huis. Hoe heerlijk is het dan om even een momentje weg te zijn en écht even voor mijzelf te kunnen kiezen? Dus ja, ik ga elk halfjaar wel eens in een hotel zitten, lekker in mijn eentje. Met een boek bij het diner en lekker veel slapen en in bad zitten. En vooral even met niemand hoeven praten, want daar laad ik als introverte extravert pas echt van op.

En ik moedig al mijn mede fotografen aan om af en toe voor jezelf te kiezen en écht even op te laden.
Hard werken hoort bij het vak en waarde kan je vinden in jouw creatieve process, maar het is ook belangrijk om te weten wanneer je toe bent aan een pauze. En dat is wat het dan ook is: pauze.
Vind jouw soort pauze en plan die af en toe voor jezelf in!

Zijn deze tips herkenbaar voor jou? Hoe vind jij echte rust? Praat mee in de gratis Community

Vandaag wil ik met je praten over het urenplafond. Ik weet niet of je weet wat dat is, maar ik liep er vrij snel tegenaan. Je wilt wel meer verdienen, maar je hebt simpelweg niet meer uren om te geven. Omdat je al heel veel werkt of omdat je niet meer wilt werken. Omdat je nog een baan hebt, omdat je nog een gezin hebt of omdat je simpelweg niet fulltime wilt werken. 

Ik weet nog dat ik in mijn beginjaren €120 euro kreeg voor een newbornshoot of gezin shoot. En blij dat ik daarmee was!! Maar als je uitrekent hoeveel van die (urenlange) shoots je moet doen om een modaal inkomen te krijgen? Stel dat je uitgaat van modaal, dat is €3000,- winst. Dus ongeveer €3500 omzet. Dat betekent dat je DERTIG shoots moet doen om dit te verdienen. Ik liep heel snel tegen een probleem aan: ik had wel genoeg aanvragen, maar niet genoeg uren om die allemaal te verwerken.

Keihard werken voor een minimaal loon

Mag ik even heel bold zijn? Ik heb niet gekozen voor het ondernemerschap om voor een minimaal loontje keihard te moeten werken. Ik wil veel omzet draaien met weinig uren zodat ik tijd heb om te groeien, te ontwikkelen, tijd door te brengen met mijn kids, te werken voor goede doelen, geld uit te delen…

Toen ik dit noemde in de online Community voor fotografen kreeg ik meteen enorm veel leuke reacties. Zo herkenbaar is het. Ik hoorde fotografen die zeiden dat ze meer omzet met dezelfde uren willen krijgen om: 

– meer te kunnen investeren in apparatuur

– meer te kunnen investeren in workshops en trainingen

– meer tijd met het gezin door te brengen

– minder te werken in een andere baan

– vaker op vakantie te kunnen

En er waren nog meer motivaties. De vraag is: Wat zou jij willen als je meer omzet zou halen met dezelfde uren? Waar zit jouw groei? Waar zit jouw vrijheid? En hoeveel zou je om moeten zetten om dat te bereiken? 

De hoofdprijs

Ik wist al heel snel: ik wil niet fulltime werken, maar wel fulltime verdienen. Omdat ik daarmee echte aandacht kan geven aan mijn fotografie en mijn klanten, maar ook omdat ik niet wilde dat mijn kids 4 dagen per week naar de BSO zouden moeten. Ik wilde blijven ontwikkelen, weer kunnen investeren in mijn bedrijf, kunnen groeien en ook tijd over houden.

Een oplossing is om de hoofdprijs te vragen voor je fotografie. 

Maar dat wilde ik niet. Ik wilde namelijk dat mijn foto’s bereikbaar zouden blijven voor een brede doelgroep. High end werken past gewoon niet bij mij. Ik wil dat mijn buurvrouw om de hoek ook langs kan komen voor een fotoshoot. Dus wat deed ik? 

Ik maakte verschillende pakketten. 

Daarmee kon ik aan verschillende mensen verschillende opties bieden. Er zit altijd wat tussen. En door het bijverkopen ná de shoot, zorgde ik ervoor dat mijn omzet met 50-200% of meer verhoogd werd. Zo kon ik met hetzelfde aantal uren toch meer verdienen. 

Dat is mijn boodschap aan jou vandaag!

De prijs die je op je website of in je brochure zet, zou nooit de omzet van de shoot moeten zijn. Als je weet HOE dan kun je ALTIJD je omzet vergroten, verdubbelen en zelf verdrievoudigen door middel van upgrades, grotere pakketten, upsell en cross sell.

IMPULSAANKOOP

Een maand geleden heb ik een drone gekocht. Gewoon omdat ik me op dat gebied wil ontwikkelen en ik de kriebels kreeg. En omdat ik mezelf wilde verwennen omdat ik een goede maand omzet heb gedraaid. 

Als jij deze mail helemaal tot het einde hebt gelezen, dan wil je waarschijnlijk weten hoe jij dit ook voor elkaar krijgt. Nou, door het ons je te laten leren. 

SERGE SMULDERS

Ik heb mijn manieren om bij te verkopen, maar topfotograaf Serge Smulders heeft weer hele andere. En wij geven jou de kans om een kijkje in onze keuken te krijgen! We kregen hier namelijk zoveel vragen over en we willen zo graag fotografen hiermee helpen dat we maar liefst 3 dagen gaan trainen. 

TRAINING, COMMUNITY EN TEMPLATES

Bij deze training krijg je een gratis pakket met ingevulde templates: rekenmodel waardebepaling, flowchart verdienmodellen, boekingsformulier, Contract, offerte, collecties met aftersale, en nog meer handige templates

INHOUD

Je kunt deze training nu aanschaffen en METEEN bekijken.

Bloggen voor fotografen 

Wist jij dat bloggen voor fotografen HEEL belangrijk is? Nu vraag jij je misschien af, maar waarom? Ik laat op mijn website toch mijn producten en diensten zien, waarom dan ook nog een blog beginnen? Kost mij dit niet te veel tijd, wat heb ik eraan etc…. Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Ik heb namelijk al deze vragen al heel vaak gehoord! Toch denk ik dat bloggen voor fotografen erg belangrijk is. Waarom? Dat leg ik je hieronder uit! 

Waarom is bloggen voor fotografen zo belangrijk? 

Zoals je misschien wel weet schrijf ik regelmatig fotoblogs op mijn fotografie website, Precious People Fotografie. Ik vind dit erg leuk om te doen! Maar ik doe dit niet alleen omdat ik het leuk vind, ook omdat het gewoon mega slim is. 

Want waarom is bloggen nou zo belangrijk? Nou, door het delen van foto’s of kennis via een blog creëer je meerwaarde voor jouw website. Een blog kan overal over gaan, als er maar relevante informatie in staat voor jouw doelgroep. Dus ben je een newborn fotograaf? Schrijf blogs over je newborn shoots, geef tips waar je de beste newborn kleding kunt kopen en ga zo maar door! Het opzetten van een (foto) blog is een goede manier om jezelf als fotograaf aan je doelgroep te laten zien. Het is een uithangbord van je werk, in je eigen stijl en met je eigen tekst. Je kan echt een verhaal vertellen met foto’s en tekst. Voor elke fotograaf zijn er talloze onderwerpen om over te bloggen. Weet je niet waar jij moet beginnen? Stuur mij dan gerust een berichtje! Dan denk ik met je mee. 

Terugkerende bezoekers door jouw blog 

Door het schrijven van blogs die relevant zijn voor jouw doelgroep, blijft de doelgroep terugkeren naar jouw website. Jij hebt immers interessante content te bieden! Veel fotografen richten zich op hun website vooral op het binnenhalen van klanten. Vaak wordt hierbij vergeten wat het belang is van sterke content! En dat is erg jammer, want bloggen is het ultieme middel om de klant ervan te overtuigen waar jouw bedrijf en producten voor staan, zonder direct te willen verkopen. 

Je bouwt een band op met je doelgroep, waardoor de doelgroep uiteindelijk voor jou zal kiezen als ze eenmaal een fotograaf nodig hebben. Ze hebben immers zulke goede blogs gelezen over hoe jij werkt als (bijvoorbeeld) bruidsfotograaf! 

Een blog vergroot de vindbaarheid van jouw website 

Een ander groot voorbeeld van het hebben van een blog is dat jouw website hierdoor beter vindbaar wordt op bijvoorbeeld Google. Google is dol op nieuwe en unieke content, die goed aansluit bij de doelgroep. 

Hoe vaker jij over relevante onderwerpen voor jouw doelgroep schrijft, hoe hoger jij in Google komt. En hoe hoger jij in Google komt, hoe vaker de doelgroep op jouw website zal belanden. En dat is natuurlijk het doel! 

Een tip hierbij is het gebruiken van interne en externe links op jouw website. Want hoe meer relevante links, hoe hoger je website scoort in Google! Met interne link kan je linken naar andere relevante content op jouw website. Denk hierbij aan een andere blog, je portfolio of andere diensten die je aanbiedt. Bij externe links kan je denken aan je eigen social media pagina’s of een website van een product waar je in de blog naar verwijst. 

Maar ik heb geen tijd om te bloggen! 

Denk jij na het lezen van deze blog, ‘’leuk, maar hier heb ik toch helemaal geen tijd voor?’’ Snap ik! Maar toch denk ik dat elke fotograaf hier tijd voor zou moeten maken. Daarnaast hoef je natuurlijk niet elke week een blog te schrijven. Kies wat bij jou past! Misschien is dit eens per 2 weken of 1x per maand. Probeer in ieder geval consequent te zijn! 

Wat hierbij kan helpen is het maken van een planning. Net zoals ik je zou aanraden om een social media planning te maken, raad ik dit ook aan voor blogs! Bedenk onderwerpen die relevant zijn, kijk welke shoots je op de planning hebt staan en verzin daar een leuke blog bij. 

Don’t forget to share

Mijn laatste tip is om je blogs ALTIJD te delen! Denk hierbij aan Instagram en Facebook met een post of een story, maar bijvoorbeeld ook onderaan je mails naar je doelgroep. Want je wilt natuurlijk wel dat je doelgroep weet dat er weer een nieuwe blog online staat.

Bloggen voor fotografen: Let’s GO!

Dus, waar wacht je nog op?! Door bloggen kan jij je kennis delen, je doelgroep inspireren en uiteindelijk meer klanten binnenhalen. Wat wil je nog meer? 

Misschien had je het al gehoord: er is (weer) een nieuw social media platform. Ik was één van de gelukkigen die al heel vroeg na de lancering een uitnodiging kreeg dus kon ik er meteen goed induiken (met gebruikersnaam mvf_joketroost . En in dit artikel vertel ik je graag WAT het is, HOE je het gebruikt en WAAROM Clubhouse voor fotografen heel interessant zou kunnen zijn.

Wat is Clubhouse?

Clubhouse is een nieuwe social media app waarop je met andere mensen kunt connecten, kunt netwerken, kunt luisteren naar interessante sprekers en kunt sparren over specifieke topics. En dat alles alléén door middel van audio. Eigenlijk is Clubhouse een soort combinatie van Whatsapp, Linkedin en Zoom. Op het moment dat ik dit schrijf, is Clubhouse alleen nog maar toegankelijk voor Apple gebruikers, en moet je ook eerst een uitnodiging van iemand krijgen voor je deel kunt nemen aan de gesprekken. Wil je een invite? Stuur me een bericht!

Profielen, rooms, audience, podium en clubs

Clubhouse werkt zo: je maakt een profiel aan met een foto en een bio en je koppelt daarin je Instagram account. Dit is heel belangrijk, want er is binnen Clubhouse geen mogelijkheid voor een DM.

Vervolgens kun je rooms hosten (ingepland of spontaan) of juist binnen rooms mee luisteren en praten. Binnen een room heb je een podium waar de sprekers op ‘staan’ en daarnaast een audience voor mensen die alleen luisteren en niet meepraten. Wil jij meepraten met de sprekers? Dan kun je je handje opsteken om zo uitgenodigd te worden op het podium.

Sinds kort is het ook heel makkelijk om in Clubhouse communities te maken. Die van mij is bijvoorbeeld: fotografen familie NL/BE. Alle rooms die ik host, vallen binnen deze community.

Is Clubhouse voor fotografen handig?

Nou, dat is dus een hele goede vraag. Op dit moment is Clubhouse vooral een platform waar coaches, influencers en sprekers klanten uit halen. De grap die je vaak hoor is: als je op Clubhouse zit, moet je eigenlijk een e-book hebben. Maar ik ken ook al een boel webshops, winkels en trainers die klanten halen uit Clubhouse.

Voor fotografen is het een ander verhaal. Laat ik hierin heel duidelijk zijn: dit is niet wetenschappelijk bewezen, maar mijn mening is dat Clubhouse totaal niet interessant is om klanten uit te halen als fotograaf. Hooguit als Business en personal branding fotograaf kun je er wat uit halen, maar dan moet je wel enorm veel tijd inzetten in het hosten van goede rooms en op het podium komen op de juiste momenten.

Waarom ik toch wél denk dat Clubhouse ENORM interessant is voor fotografen, is omdat het een plek is waar je heel goed kunt sparren. Het van elkaar leren, het elkaar verder helpen, het luisteren naar elkaar, daarvoor is Clubhouse enorm geschikt. Zo heb ik een aantal keren hele interessante gesprekken gehad, bijvoorbeeld ook met Lieke Anna en Bas Masseus

Ook kun je op een hele laagdrempelige manier luisteren naar inspirerende mensen en zelfs met ze in gesprek gaan. Zo had ik een interessante discusse met Giel Beelen over het maken van een podcast en heb ik met Roland Kahn (eigenaar Coolcat) al een aantal keren geboomd over business en groei. SUPER interessant.

Tot slot heb ik er via Clubhouse ook al een aantal tientallen volgers bij gekregen op mijn andere kanalen. Best interessant dus.

Conclusie

De conclusie is: als een app als Clubhouse bij je past, dan moet je er zeker lekker induiken. Ik geloof echt dat als je de juiste mensen volgt, je enorm geïnspireerd kunt raken en veel kunt leren. Ook als je iemand bent die het leuk vindt om te geven, te delen, dan is dit echt een app voor jou. Wil je alleen maar nieuwe klanten halen? Dan vraagt Clubhouse waarschijnlijk teveel tijd en aandacht om rendabel te zijn.

Fotografen die mij nog niet zo lang volgen en bijvoorbeeld ook nog geen verdiepend programma zoals De Marketingboosters hebben gevolgd, vertellen mij regelmatig dat ze eigenlijk niet zo goed begrijpen wat SEO nou precies betekent. En daar komt vandaag verandering in! Wil jij eindelijk eens praktische stappen om je SEO op orde te krijgen? Keep on reading!

Bovenaan in Google

De letterlijke SEO betekenis is Search Engine Optimization, in het Neder-lands vertaald is dit zoekmachine optimalisatie. Dat betekent eigenlijk niets meer dan websites zo optimaliseren, dat ze hoger worden getoond bij zoekopdrachten in zoekmachines zoals bijvoorbeeld Google of Bing. Klinkt easy toch? Ga er overigens vooral vanuit dat je SEO toepast voor Google omdat verreweg de meest gebruikte zoekmachine is.

Google algoritme

Ik maak voor veel fotografen hun website volledig SEO proof en zie binnen een paar dagen resultaat!

Om te bekijken welke websites naar boven moeten komen, maakt Google gebruik van een algoritme. Dat is eigenlijk een soort rekensom om te meten of de tekst op een website interessant is om te laten zien. In dit algoritme is een aantal dingen opgenomen: hoe relevant een tekst is, hoe uitgebreid een tekst is, hoe belangrijk een tekst is voor een specifieke zoekterm, hoe lang mensen blijven hangen bij een tekst en hoe goed de website technisch werkt.

Misschien raak je nu meteen ontmoedigd, maar eigenlijk is het zo moeilijk allemaal niet. SEO is eerlijk gezegd meer een kwestie van veel tijd dan dat het heel moeilijk is.

Op mijn website heb ik een SEO 4daagse staan. TIjdens de opname van deze 4daagse besloot ik zelf ook de uitdaging aan te gaan. Ik begon op dag 1 met het SEO proof maken van mijn website op de term fotograaf Ermelo. Terwijl ik volstrekt niet in de buurt van Ermelo woon, er nooit kom, geen klanten heb uit Ermelo en ook geen ambities om daar te werken 😛

De uitdaging was dat ik in 4 dagen vindbaar wilde zijn in Ermelo. Al na anderhalve dag verscheen mijn website in de zoekresultaten en na 2,5 dag stond ik op pagina 1. Inmiddels heb ik Ermelo weer van mijn website verwijderd, maar nog steeds ben ik vindbaar op pagina 2.

In 6 stappen SEO proof

Stap 1Website technisch optimaliseren

Om ervoor te zorgen dat Google je website de goede plek in de zoekresultaten kan geven, moet je zorgen dat Google je website goed kan ‘lezen’.

Stap 2 Zoekwoorden

Om Google te laten weten bij welke zoektermen jouw site gevonden zou moeten worden, gebruik je die zoektermen zelf in je teksten. Het handigste is het om eerst een lijst te maken van zoekwoorden waarop je gevonden zou kunnen en willen worden. Maak de lijst en zoek eens op hoe je nu scoort met die teksten. Als je een goede 0-meting hebt gedaan, kun je de zoektermen gaan verwerken.

Stap 3Alt attributen

Vervolgens moet je de afbeeldingen op je website ook zoektermen meegeven. Dat doe je aan de achterkant van de site, dus je bezoekers zien dit verder niet.

Stap 4Links

Om te checken of je website belangrijk is, bekijkt Google ook of jouw website door anderen genoemd wordt. Het is dus heel handig om jouw website vermeld te hebben op andere websites die zelf een goede ranking hebben. Denk aan partners, leveranciers en meer. Let op: verzamelpagina’s met meer dan 20 linkjes tellen dan juist NIET mee.

Stap 5Blogs

Een hele goede manier om je website SEO proof te maken is door het schrijven van blogs. Hierin kun je namelijk veel en lange zoektermen verwerken. Ook helpt het enorm dat blogs steeds weer nieuw zijn, waardoor Google je website interessanter vindt.

Stap 6 – doe de SEO training

Wil je dat ik je stap voor stap help je hele website SEO proof te krijgen? Dan moet je meedoen met de SEO training. In vier uitgebreide live trainingen vertel ik je precies hoe je bovenaan in Google komt. De volgende training is op 22,23,24 en 25 november en je kunt hem nu bestellen voor een actieprijs!

“Mag ik hier even komen juichen? Na de SEO 4 daagse sta ik nu met 7! zoektermen op pagina 1! Met 3 zoektermen op pagina 3 en met 1 op pagina 2. En dat terwijl ik hiervoor gewoon niet zichtbaar was”

Sandra

“Eerst was ik onvindbaar, bruidsfotograaf Beunigen pagina 1 positie 8, newbornfotograaf beuningen pagina 1 positie 8, gezinsfotograaf beuningen pagina 1 positie 1”

Melanie

“Yoehoeee net even google weer gecheckt en in 2 wkn tijd bij de meest gezochte termen op de eerste pagina en veelal op positie 1-4. (er waren zelfs termen waarop ik helemaal niet vindbaar was en nu op pagina 1)”

Jennifer

“Heeeeel veel en hele bruikbare info, Joke laat alles duidelijk zien, geen vraag is te gek of te veel. Wat een marketingbeest.”

Vera

De SEO Vierdaagse van Marketing voor Fotografen door Joke Troost vond ik, als leek op dit gebied, echt ideaal. Duidelijke opbouw en direct toepasbaar op je eigen website. Super veel tips gekregen en het geld dubbel en dwars waard 👌🏻

Hester

“De SEO vierdaagse van Marketing voor Fotografen is echt een eye opener geweest! Enorm veel informatie gekregen in zo’n korte periode waar ik voor altijd wat aan heb! Wat ook fijn is, is dat ik de informatie altijd weer terug kan vinden in mijn account waardoor ik altijd nog weer terug kan kijken 🤩. Een absolute aanrader!”

Claudia

“De seo vierdaagse van marketing voor fotografen heeft mij veel inzichten gegeven. Joke legt het super uit, en houd er ook de tempo in, verder krijg je werkboek en de handouts in je mailbox, dat is super fijn. Je kunt altijd info nog terug lezen in je account. Ik sla ze ook gewoon op in mijn computer. Ik vind het een aanrader, super bedankt Joke Troost

Leonie

“De seo Vierdaagse van marketing voor fotografen. Was echt super leerzaam! Heldere uitleg, er wordt onwijs veel informatie gedeeld en alle vragen worden uitgebreid beantwoordt! Kortom een dikke aanrader!”

Femke

Je hebt het vast wel eens gehoord. Misschien ook wel van Marketing voor Fotografen. ‘’Zorg dat je huisstijl en branding goed in orde zijn! Dat is echt HEEL belangrijk voor jouw merk!’’ En ik kan je vertellen, dat is ook zo! Maar waarom dan? En wat betekent branding voor fotografen nou eigenlijk precies? Dat leg ik je vandaag uit.

Wat is branding precies? 

Vorige week schreef ik een blog over waarom een goede huisstijl onmisbaar is voor elke fotograaf. Heb je de blog van vorige week gemist? No worries! Lees hem gerust nog even terug.

Deze week gaan we een namelijk nog een stapje verder en kijken we naar branding in het geheel. Want wat is branding nou precies? Branding is het neerzetten van jouw merk. Je zou zelfs kunnen zeggen dat ALLE activiteiten van jouw merk en alle contacten die je hebt met klanten worden beschouwd als een branding. Elke vorm van interactie met (potentiële) klanten zorgt er namelijk voor dat er een beeld wordt gevormd over jouw merk. 

Hoe veel fotografen over branding denken

Veel fotografen denken dat branding alleen om logo’s en huisstijlen gaat, maar er komt veel meer bij kijken. Bij branding gaat het er namelijk om dat de WAARDEN van jouw merk duidelijk zijn. Waar sta jij voor en wat vind jij belangrijk om over te brengen? Hoe laat je dit zowel visueel als niet visueel zien? DAT is branding. Op zoek gaan naar de kern van jouw merk! Bij goede branding komen de waarden van het merk terug in alles wat het merk doet. In zowel de communicatie op de website, in social posts en ook in de communicatie met de klant. Zo gaat waar jouw merk voor staat echt leven bij je klanten! 


TIP: Het is belangrijk om dit altijd in je achterhoofd te houden! Bij elke posts die je doelgroep ziet, producten die klanten van je ontvangen, een bericht dat je beantwoordt, wordt er een beeld over jouw merk gevormd. En hoe wil jij dat jouw merk overkomt?

Waarom is branding voor fotografen ZO belangrijk? 

Nu wil jij als fotograaf natuurlijk weten waarom branding ook voor jou zo belangrijk is. Nou, dat ga ik je vertellen! Wanneer jouw doelgroep je merk niet juist ervaart of wanneer je iets compleet anders uitstraalt dan je eigenlijk zou willen, is er sprake van slechte branding. Dat kan ENORM grote gevolgen hebben, bijvoorbeeld klanten die bij je weggaan of zelfs wegblijven. Stel je voor; je wilt je als fotograaf positioneren als fotograaf in het hoogsegment, maar je wordt ervaren als een low-budget merk door bijvoorbeeld jouw communicatie, website of social media. Dat wil je natuurlijk voorkomen! 

Wat slechte branding doet

Daarnaast zorgt slechte branding ervoor dat je merk als onbetrouwbaar wordt gezien, waardoor klanten ongetwijfeld weg zullen blijven. Geloofwaardigheid is namelijk één van de belangrijkste factoren voor een succesvol merk. 

Slechte branding zorgt voor slechte business. Als jouw merk niet op de juiste manier wordt ervaren, betekent het dat jouw klanten naar de concurrent gaan of jouw merk helemaal niet zullen overwegen. Niet omdat de diensten die jij verleent van lage kwaliteit zijn, maar omdat jouw merk verkeerd ervaren wordt. En DAT is balen. 

Door duidelijk te communiceren waar jouw merk voor staat en wat jouw merkwaarden zijn, ervaren mensen jouw merk zoals jij dat wilt. Goede branding zorgt ervoor dat jouw merk de juiste associaties oproept bij je klanten!

Hoe kan jij als fotograaf jouw branding verbeteren? 

Het is belangrijk om je branding steeds te blijven verbeteren. Een keer nadenken over je branding en er vervolgens jaren niks meer mee doen kan tegenwoordig echt niet meer! Het is belangrijk om ook aan rebranding te doen. Denk minstens één keer in het jaar na over je merk. Is je doelgroep veranderd? Biedt je nieuwe diensten aan? Passen je branding en huisstijl hier nog bij? Het is helemaal niet gek om te re-branden! Alle grote merken doen dit, dus waarom jij niet? 

Rebranding is altijd spannend, veranderingen zijn nou eenmaal spannend. Maar geen zorgen! De rebranding is gericht op het nóg beter bereiken van jouw doelgroep. Dit zal dus ook vanzelf gebeuren. Slow but steady! Uiteindelijk zal je zien dat je door een goede branding meer loyale klanten aantrekt, die echt voor jouw merk kiezen omdat ze voelen dat dit bij hen past. 

Help! Hoe leg ik mijn branding keuzes vast?

Misschien vraag je je af hoe je jouw branding keuzes vast kan leggen. Ik raad je aan om een brandbook te maken! Dit is een document waar je AL je keuzes in vastlegt. Denk hierbij aan de waarden van je merk, maar ook de kleuren en de lettertypes die je gaat gebruiken in je huisstijl, de manier hoe je je doelgroep aan wilt spreken en ga zo maar door. Alle visuele en niet visuele details die je maar kan bedenken! Het is heel handig om een document te hebben waar alles duidelijk in staat. Je zult zien dat hierdoor je communicatie heel consistent wordt!

Even een korte samenvatting

Door branding…

Vragen die jij jezelf kan stellen over jouw branding voor fotografen: 

Misschien ben jij goed bezig met je branding. Maar misschien ook niet en heb je in deze blog veel nieuwe informatie gekregen. Mijn tip, ga er mee aan de slag! Begin door onderstaande vragen voor jezelf te beantwoorden.

Praat eens met iemand over jouw branding! Je partner, een collega-fotograaf of stuur mij eens een berichtje en ik denk heel graag met je mee.

Het hebben van een unieke, professionele huisstijl voor fotografie is HEEL erg belangrijk! Waarom? Dat lees je in deze blog. 

Wat is een huisstijl? 

Een huisstijl is de manier waarop een merk zich visueel presenteert. Het gaat dus om ALLES wat je kan zien. Denk hierbij aan een logo, kleuren, een beeldmerk, lettertypes en ga zo maar door. Een huisstijl voor fotografie triggert, activeert en sluit aan bij je klant.

Ik heb een vraag voor jou. Heb jij ECHT goed nagedacht over jouw huisstijl? Misschien heb jij eigenlijk al jarenlang dezelfde huisstijl, zonder hier echt doordachte keuzes in gemaakt te hebben. Of misschien moet jij eigenlijk nog een hele huisstijl opzetten en rommel je nu maar wat aan op je social media en website.  

No worry’s! In deze blog leg ik jou uit waarom het mega belangrijk is om dit WEL op orde te hebben. En het goede nieuws; iedereen kan zijn of haar huisstijl nog verbeteren! Het is nooit te laat om hier iets aan te veranderen. 

Waarom is een goede huisstijl voor fotografie zo belangrijk? 

Herkenbaarheid 

De combinaties van een passend logo, kleuren en lettertypes zorgt voor een unieke stijl. Dat zorgt ervoor dat jouw bedrijf herkenbaar en onderscheidend wordt! Dit helpt jou ook te onderscheiden van collega fotografen. Als jij herkenbaar bent voor je klanten dan val je op, zo makkelijk is het! Het creëren van herkenbaarheid en eenheid is dus echt een MUST om jouw bedrijf een boost te geven. 

Professioneel 

Een goede huisstijl zorgt voor een samenhang tussen alle marketing en communicatiemiddelen. Zo gebruik je als het goed is overal dezelfde huisstijlkleuren en gebruik je op zowel social media als op je website dezelfde lettertypes. Door jezelf steeds op dezelfde manier neer te zetten, kom jij professioneel en betrouwbaar over. En als jij professioneel en betrouwbaar overkomt, zullen klanten sneller bij jou boeken! Daarnaast kan je met een professionele huisstijl hogere prijzen vragen. Omdat jij betrouwbaar overkomt en consistent bent op al je social media kanalen is de klant sneller bereid om meer geld neer te leggen. Natuurlijk is het hierbij allereerst belangrijk dat je GEWELDIGE foto’s maakt en deze duidelijk laat zien op je website en social media! Maar ook je huisstijl en de manier waarop jouw website is ingericht hebben hier zeker mee te maken. 

Efficient 

Het hebben van een duidelijke huisstijl is ook erg efficiënt. Want als je eenmaal een duidelijke huisstijl hebt gekozen, kost het veel minder moeite om content in je passende huisstijl te maken! Omdat je weet welke kleuren je voor posts moet gebruiken, je een standaard mapje met logo’s en andere beeldmerken hebt en ga zo maar door, gaat het creëren van passende content veel gemakkelijker dan als hier steeds iets nieuws moet verzinnen. Dit scheelt tijd en zoals je weet; tijd is geld! 

Tips voor het ontwikkelen van een goede huisstijl voor fotografie: 

  1. Nadenken Nadenken Nadenken…

Bij het ontwikkelen van een goede huisstijl is het belangrijk dat je HEEL goed en HEEL veel nadenkt. Hier begint het allemaal mee! Dit hoef je niet alleen te doen, je kan ook brainstormen met een vriend/vriendin/collega/wie dan ook! Soms helpt het heel erg om even te kunnen sparren. Waarom is het zo belangrijk dat je goed nadenkt over je huisstijl? Nou, je wilt dat je huisstijl past bij wie jij bent, bij wat jouw merk wilt uitstralen en dat het ook past bij jouw potentiële klant! Want die moet immers aangetrokken worden door jouw huisstijl. Heb je collega’s nodig om te sparren? Drop je vraag dan in de gratis community!

  1. Denk na over jouw persoonlijkheid 

Zoals ik hierboven zei moet jouw huisstijl passen bij wie jij bent. Zet daarom op een rijtje wat jouw persoonlijkheid typeert! Ben jij bijvoorbeeld extravert, of meer introvert? Speels, of meer zakelijk? Serieus, of meer vrolijk? Wat jou ook typeert, het is belangrijk om dit mee te nemen in je huisstijl. Klanten kiezen namelijk niet alleen voor jouw fotografie, maar ook voor jou als persoon! 

  1. Denk na over jouw ideale huisstijl 

Nadat je hebt nagedacht over jouw persoonlijkheid en hoe je dit wilt laten terugkomen in je huisstijl, is het erg belangrijk om na te denken over jouw ideale huisstijl. Ben je nu al tevreden met je huisstijl? Wat zou je graag verbeteren? En waarom dan? Wat vind je zelf mooi? Denk hierbij aan verschillen zoals licht en donker, warme tonen en koele tonen, erg bewerkt of juist erg natuurlijk etc. Kijk wat past bij jou en je fotografie en neem dit mee in je huisstijl! 

Houd hierbij in je achterhoofd dat elke kleur associaties met zich meebrengt. Verdiep je hier eens in voor je een kleur kiest in je huisstijl! Past deze kleur bij wat jij wilt uitstralen? 

  1. Denk na over jouw ideale klant 

Uiteindelijk moet jouw huisstijl natuurlijk je klanten aanspreken. Zo krijg je namelijk steeds meer klanten! Daarom is het ook erg belangrijk om goed na te denken over wat jouw ideale klant wel en niet aanspreekt. En ook waarom! 

Voordat je dit kan doen is het wel belangrijk dat je überhaupt duidelijk hebt wie jouw ideale doelgroep is. Heb jij dit duidelijk? Zo niet, stuur mij even een berichtje en dan kunnen we hier misschien samen over sparren! 

Een goede huisstijl heeft dus erg veel voordelen. Je komt professioneler over, je onderscheid je van concurrentie, je bent herkenbaar en het is ook nog eens efficiënt! Waar wacht jij nog op? Aan de slag!! 

Help! Ik ben fotograaf en heb nog geen duidelijke huisstijl! 

Dat kan en is ook heel begrijpelijk! Je bent immers fotograaf en daar ligt jouw passie! Maar zoals je hopelijk inziet na het lezen van deze blog is dat het je ECHT verder gaat helpen als je een duidelijke huisstijl hebt, die helemaal bij JOU als fotograaf past. 

In de webshop van marketing voor fotografen kan je sinds kort logo’s, huisstijlen of zelfs hele ingerichte websites kopen! Neem daarom ZEKER een kijkje in de webshop als je denkt; ik wil hier echt graag wat mee, maar ik ben hier zelf niet zo goed in of ik heb hier geen tijd voor. Wij helpen je graag verder! 

Wil je op de hoogte blijven van alle marketingtips die ik deel voor jou als fotograaf? Volg mij dan ook op social media, hier deel ik dagelijks tips & tricks voor fotografen!

Mijn favoriete programma’s, tools en software voor fotografen!

Nu onze community groot wordt, krijg ik steeds meer aanvragen van bedrijven die willen dat ik hun producten, software of tools promoot. Ik doe dat op 1 strikte voorwaarde: ik moet de tool zelf ook al gebruiken en daar heel enthousiast over zijn. In deze blog vertel ik je dan ook alles over mijn favoriete programma’s, tools en software voor fotografen. Ik vertel er altijd bij als ik affiliate ben als ik een product aanprijs. Je zult bij mij dus nooit reclame vinden voor programma’s die ik zelf niet ken of gebruik. Dat is echt een dikke, vette NO GO!

De afgelopen tijd moest ik meerdere reacties van fotografen verwijderen die producten aanprezen in deze groep en daar NIET bij vertelden dat ze affiliate zijn. Dat vind ik stom. Want als je zelf heel enthousiast bent over een tool, dan is het toch ook niet erg om erbij te vermelden dat je partner bent? Ik besloot dus een lijstje te maken met mijn favoriete programma’s, tools en software. Mijn eigen ervaring en de ervaring met de honderden fotografen die ik begeleid en coach zitten verwerkt in deze lijst. Doe er je voordeel mee. Dit zijn mijn favoriete programma’s tools en software voor fotografen!

Ik zal deze lijst steeds bijwerken, uitbreiden en aanpassen. Heb je tips? Laat het me vooral weten! Oh en natuurlijk zet ik het er gewoon bij als ik affiliate ben van bepaalde programma’s 😉

PHOTO MECHANIC

Dit programma gebruik ik om mijn foto’s super snel uit te zoeken vanuit mijn kaartjes en ze te kopiëren naar een werkmap. Ik importeer op deze manier alléén de foto’s die ik wil houden. Ideaal! https://home.camerabits.com/

SPROUT STUDIO

Sprout is mijn redding! Wat er allemaal in zit? Agenda (gekoppeld aan mijn eigen), taken, CRM, leads, automatische workflows, e-mail (geautomatiseerd en handmatig), offertes en facturatie, boekhouding, client portal, galleries, design proofs, e-mailmarketing, kortom: alles wat ik nodig heb om niet helemaal gillend gek te worden. Sinds ik Sprout Studio gebruik, heb ik een aantal andere abonnementen op kunnen zeggen 😀 Ik ben affiliate van Sprout. Maar het leuke is dat JIJ ook korting krijgt als je deze link gebruikt: 20% op je jaarlijkse abonnement. https://www.TrySproutStudio.com/joketroost?ref=joketroost

ASANA

Ben je op zoek naar een plansysteem? Asana helpt je om je taken te managen. Ideaal systeem voor als je jouw to do’s wilt kunnen inplannen en afvinken. Ook kun je verschillende personen toewijzen aan een taak, taggen, notities en bijlagen toevoegen en taken een status geven. Met veel plezier veel gebruik van gemaakt! https://asana.com/

ACTIVE CAMPAIGN

Wil je een funnel bouwen en heb je een geautomatiseerd mailsysteem nodig? Ik heb in de loop van de jaren allerlei programma’s geprobeerd: Mailchimp, Convertkit, ik was er allemaal geen fan van. Toen ik Active Campaign vond, was ik meteen verkocht! Niet alleen werkt het als een trein, je kunt de mails ook nog eens heel mooi vormgeven en er zit een spamcheck in. Waar mails via Mailchimp vaak in de spam terechtkomen, is dat voor Active Campaign super goed geregeld.

Ik ben affiliate van Active Campaign en gebruik het zelf al jaren! https://www.activecampaign.com/?_r=9U36WRCQ

CANVA

Canva is een online designprogramma en het is helemaal TOP!!! In de betaalde variant (tientje per maand) kun je je eigen lettertypen, kleurenpaletten en logo’s uploaden zodat je alles standaard snel bij de hand hebt. Canva heeft alle formaten designs voor je klaar staan (denk aan: instagram post, facebook omslag enz.) en je kunt ook nog een gebruik maken van duizenden sjablonen, foto’s, elementen, en veel meer. Echt een aanrader!Let op: mijn twee minpuntjes met Canva:

www.canva.com

Hi allemaal! Ik ben Amé Moolenaar en ik ben deel van het Marketing voor Fotografen team als communicatiemedewerker. Het werd tijd voor uitbreiding van het team marketing voor fotografen! Ik ondersteun Joke in alles op social media en marketing gebied, dus af en toe zal je ook eens een post of blog van mij voorbij zien komen. Daarnaast ondersteun ik Joke bij het opzetten van trainingen voor fotografen. Dit vind ik mega leuk om te doen!

Mijn achtergrond

Dit jaar ben ik afgestudeerd aan de HBO opleiding Communicatie. Ik heb hier veel kennis opgedaan over alle verschillende aspecten van marketing en communicatie. Deze kennis wil ik maar al te graag met jullie delen! Ik zal deze kennis met jullie delen in de vorm van blogs, kennisbank artikelen, posts op social media en nog veel meer. En voor vragen over lastige onderwerpen kan je me altijd een berichtje sturen! Dan help ik je graag verder.

Mijn interesses

Ik vind het zelf erg interessant om mij te verdiepen in de strategie van bedrijven. Wat is je doelgroep en hoe wil je deze bereiken? Hoe zet je social media zo slim mogelijk in? Kan dit eventueel nog beter? Wat zijn de nieuwste trends op het gebied van marketing en communicatie? Hoe kunnen wij hier op inspelen? Al deze vragen spelen natuurlijk ook bij de klanten van Marketing voor Fotografen en daarom sluit dit erg goed aan bij mijn interesses. Ik word blij van het verder helpen en adviseren van mensen op het gebied van marketing en communicatie. 

Ik heb enorm veel zin om bij Marketing voor Fotografen aan de slag te gaan!  

Naast voor Marketing voor Fotografen heb ik nog tijd om als freelancer aan de slag te gaan voor andere fotografen. Heb jij nog hulp nodig met jouw social media of marketing? Stuur mij dan gerust een berichtje en wie weet kan ik jou verder helpen! 

Tegenwoordig is de beste manier om klanten binnen te halen, verleidelijke en relevante content aanbieden. Maar wat is voor jouw doelgroep relevante content? En welke vorm van content ziet jouw doelgroep het liefst, op welk kanaal? Dit zijn allemaal vragen die jij je misschien wel eens hebt afgevraagd. Ik vertel je hoe jij jouw unieke contentstrategie als fotograaf kan opzetten, aan de hand van een aantal basisstappen!

Content heeft vele verschillende vormen. Je kan hierbij denken aan een blog, een foto op Instagram, een post op Facebook of een video op YouTube. Maar een contentstrategie is meer dan een aantal losse middelen. Een paar leuke berichten op verschillende social media platformen, is zeker nog geen content strategie. Het is belangrijk dat er echt een visie achter zit en dat dit overkomt op jouw doelgroep. 

Denk vanuit je doelgroep! 

Ik zie vaak dat fotografen berichten plaatsen die zijzelf interessant vinden, in plaats van dat ze letten op waar de doelgroep echt naar op zoek is. Bij fotografen met een geslaagde contentstrategie valt het op dat zij relatief weinig over zichzelf spreken. Ze hebben juist veel aandacht voor het vertellen van verhalen en berichten over thema’s die de doelgroep aanspreken. 

Ben jij nou benieuwd hoe je dit het beste kan aanpakken? Lees dan vooral de 7 stappen die ik hieronder heb beschreven. 

Stap 1: Bepaal het communicatiedoel 

Allereerst is het belangrijk om aan de hand van je organisatiedoelen je communicatiedoelen te bepalen. Wat wil je precies bereiken? Er zijn drie belangrijke hoofddoelen. 

Awareness: Hierbij gaat het om bekendheid. Je wilt dat iedereen jouw bedrijf of jouw dienst opmerkt en kent. 

Engagement: Hierbij gaat het om betrokkenheid. Je wilt waarde en betekenis hebben voor de doelgroep. Dit gebeurt vaak door in gesprek te gaan met je doelgroep. 

Actie: Hierbij gaat het erom dat je doelgroep iets doet. Het is belangrijk om van tevoren te bedenken wat de uitkomst van de acties moet zijn. Denk hierbij aan: het aantal aanvragen van offertes voor shoots laten toenemen. Of het aantal online bestellingen van jouw product laten stijgen. 

Jouw unieke contentstrategie als fotograaf heeft dus altijd een doel! Houd dit doel in je achterhoofd bij alles wat je doet. 

Stap 2: Omschrijf sociale persona’s. Tegen wie praat je? 

Bij stap 2 is het belangrijk dat je weet wie jouw doelgroep precies is en met wie je eigenlijk communiceert. Ik zou je dan ook aanraden om in deze stap gesprekken te voeren met mensen uit je doelgroep en om online onderzoek te doen. Leer ze kennen, weet wat er speelt, hoe ze zich voelen en waar de interesses liggen. Hoe beter je de content afstemt op het niveau en de interesses van de doelgroep, hoe groter de kans op het gewenste effect. 

Stel na het voeren van de gesprekken een of meerdere sociale persona’s op. Een sociale persona is een concrete beschrijving van een persoon uit de doelgroep. Beschrijf hierbij verschillende eigenschappen zoals: leeftijd, hobby’s, verlangens, media, werk, vrienden, merken en interesses. Eigenlijk alles waar jij met jouw contentstrategie weer op in kan spelen! 

Stap 3: Formuleer een kernthema en topics: Wat ga je communiceren? 

Wat interessante content is, verschilt uiteraard per fotograaf. Ben je een gezinsfotograaf, dan gaat jouw content waarschijnlijk over hele andere onderwerpen dan als je een bedrijfsfotograaf bent. 

Maar wat voor een fotograaf jij ook bent, het is altijd belangrijk om een kernthema te hebben dat past bij jouw bedrijf en waar jij echt in uitblinkt. Daarnaast kan je natuurlijk content plaatsen over andere onderwerpen die goed aansluiten bij het kernthema en bij de interesses van jouw doelgroep. Als bruiloftsfotograaf kan je naast foto’s van bruiloften ook tips voor aanstaande bruiden delen. Of als natuurfotograaf berichten plaatsen over de leukste bossen om te bezoeken in Nederland. Zo zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden! 

Stap 4: Gebruik social media. Waar post je? 

Nu je precies weet wie jouw doelgroep is en wat voor een berichten deze doelgroep wilt zien, is het belangrijk om de content te plaatsen op de kanalen waar jouw doelgroep actief is. Vaak is dit een combinatie van verschillende kanalen, waar je ook net weer andere content op deelt. Omdat voor fotografen het laten zien van beeld erg belangrijk is, is het erg belangrijk dat je hier bij je social media keuzes ook rekening mee houdt. 

Stap 5: Maak een contentkalender. Wanneer praat je?

Content is niet iets wat je af en toe even maakt, het is een permanent proces. Daarom is het handig om een contentkalender op te stellen! Een contentkalender geeft overzicht in wanneer je welke content op welk platform, wilt plaatsen. Het is slim om belangrijke datums en events in kaart te brengen en hier je content op aan te laten sluiten. 

Daarnaast is het belangrijk om te bepalen hoe vaak je per week of maand over welke onderwerpen wilt posten. Kijk hierbij naar waar jouw doelgroep behoefte aan heeft en ook op welke tijdstippen jouw doelgroep het best wordt bereikt. 

Stap 6: Stimuleer de interactie. Hoe blijf je in gesprek?

Aansprekende content zorgt ervoor dat mensen deze content willen delen met hun sociale netwerken. Belangrijk is dus ook dat content shareable is! Het moet leuk zijn voor de doelgroep om jouw content te delen. Zo bereikt jouw content veel meer mensen en stimuleer je interactie. Zorg er ook altijd voor dat je op vragen van volgers reageert en dat je regelmatig je DM’s checkt. Doe je dit niet, dan loop je wellicht een nieuwe klant mis! 

Stap 7: Monitoring. Wat ging goed in jouw unieke contentstrategie als fotograaf en wat kan beter? 

Het ontwikkelen van content en jouw unieke contentstrategie als fotograaf vereist veel denken, maar ook gewoon veel doen. Blijf niet te lang hangen in het maken van plannen en just do it! Het posten van content op social media is een proces van trail en error. Ga uitproberen: wat werkt wel voor je doelgroep en wat niet? Het duurt meestal ook even voor je doelgroep doorheeft dat je eigenlijk best interessante content post.

Monitor, meet en evalueer constant. En geef jezelf vooral de tijd en ruimte om te leren. 

Kom je er zelf nog niet helemaal uit? Neem dan even contact met mij op en dan denk ik graag mee over jouw unieke contentstrategie! 

Nederland, ja zelfs de hele wereld, alles ligt plat. Terwijl hier in Woudenberg eindelijk het zonnetje doorbreekt, Gaan de deuren op slot, worden shoots afgezegd en bruiloften verplaatst. En als kleine ondernemers vóel je dat. Heftig! Hoe kun je als fotograaf reageren op alle stress, paniek en inkomstenverlies door het Coronavirus? En hoe kan je dan het coronavirus overleven als fotograaf? Ik geef je wat tips!

Gevoel van angst

In de Community hebben we meer dan 300 fotografen zitten die sinds een paar dagen samen het gesprek aangaan over de gevolgen van het Coronavirus. En die zijn niet mals. Fotografen die onlangs de stap namen om fulltime te gaan fotografen en hun baan op te zeggen, zien hun agenda leegraken. Andere fotografen hebben nog werk erbij waarmee ze hun inkomen nog enigszins op het minimum kunnen houden. Het belangrijkste om mee te beginnen is wat mij betreft het erkennen van de crisis. Ja het gaat even helemaal mis. En ja, als fotografen voelen we de klap. Het gevoel van angst dat je misschien hebt, mag er dus zijn. Schaam je daar niet voor!

Schouders eronder

Maar tegelijk heb je de keuze. Laat je je hoofd hangen en ga je in een hoekje zitten balen? Of neem je de verstilling, de tijd, de aandacht die je nu hebt en maak je er een kans van? Voor diegenen die de uitdaging aandurven: hier zijn mijn drie tips om sterker uit de Corona crisis te komen.

1 Spike creativity

Een crisis als deze heeft als gevolg dat je stil gezet wordt in de dingen die je normaal gesproken doet. Je kunt even niet meer varen op wat voor jou bekend is, en wat voor jou altijd werkt. En dus is het tijd om creatief te worden. Wat kun je nu nog wél doen om inkomsten binnen te halen? Ga foto’s voor particulieren bewerken, verkoop cadeaubonnen, ga prachtige natuurfoto’s maken om prints van te verkopen enz.

2 Spike branding

Een tijd waarin je weinig IN je bedrijf werkt, kun je heel goed besteden aan het werken AAN je bedrijf. Pak deze tijd om je branding en marketing aan te pakken. Verbouw je website, ga eindelijk aan de slag met je SEO, knallen met social media, bouw een funnel. En vergroot je naamsbekendheid. Start een hashtag, begin een hulpactie, organiseer iets waar kinderen mee aan de slag kunnen. Daarmee vergroot je jouw naamsbekendheid

3 Spike yourself

Tot slot: neem ook de tijd om tot rust te komen, te praten met collega fotografen en je onzekerheden te delen met vrienden. Ik weet nu al wat zij gaan zeggen: je gaat niet onderuit, het komt helemaal goed. Schouders eronder. We komen hier sterker uit! Jij gaat dit coronavirus overleven als fotograaf!